התמודדות עם משבר אישי של אחד מבני הזוג
ישנן סיבות רבות העלולות להכניס את אחד מבני הזוג למשבר אישי. מחלה קשה, מוות של אדם קרוב, פיטורין, בעיות קשות בעסקים ועוד...במצבים אלו בדרך כלל ניכרות מספר תופעות אצל בן הזוג שבמשבר: חרדה, אי וודאות, פגיעה בהערכה העצמית, כעסים לא מוסברים, תחושת חוסר אונים, פגיעות ואובדן שליטה. אנשים השרויים במצב משברי לפעמים משנים את התנהגותם והם פועלים באופן בלתי צפוי ובצורה שלא היו מורגלים לפעול. לעיתים משברים אלו עלולים להוביל לדיכאון קל או אפילו חמור. אתם כבני זוג צריכים לזהות את הסיטואציה ולסייע לבן הזוג לעזור לעצמו על ידי הפנייה לפסיכולוג או פסיכולוגית לא לטיפול זוגי אלא לטיפול פסיכולוגי שיסייע לו להתמודד עם המשבר.
משבר חמור עלול להפר את האיזון שהיה קיים עד כה בין בני הזוג ואף ליצור מבנה משפחתי חדש, ליצור תלות של בן הזוג שבמשבר בבן זוגו ושינויים נוספים. הופעת המשבר הינה גורם לחץ לא רק לבן הזוג הפגוע אלא גם לבן הזוג שלכאורה אינו במשבר ובמידה ויש ילדים עלול להשתנות כל האיזון המשפחתי. לעיתים, בני זוג נאלצים להגדיר את עצמם מחדש בעקבות משבר של בן הזוג ושינוי מהותי בתפקודו. בסיטואציה כזו בהחלט יש מקום להיעזר בטיפול זוגי שיסייע להחזיר את האיזון לקשר הזוגי.
משבר מהותי גורם לשינוי בשיווי המשקל הזוגי, מהווה גורם לחץ ועלול לאיים אף על שלמות הזוגיות. מסיבה זו התמודדות עם משבר של אחד מבני הזוג הינה התמודדות זוגית או אף משפחתית במקרה שיש ילדים ולא רק התמודדות של בן הזוג המצוי במשבר. הזוגיות הינה הסביבה התומכת של כל אחד מבני הזוג וישנה ציפייה מוצדקת של כל אחד כי בעת משבר, היחידה הזוגית והחלק השני בזוגיות יהיה משענת תומכת, מסייעת ומעודדת. לעיתים אנו רואים זוגיות שנראתה חזקה ובלתי פגיעה נסדקת ואף מתפוררת בעקבות משבר חמור שעובר על אחד מבני הזוג. לכן רצוי להגיע לפסיכולוג או פסיכולוגית לטיפול זוגי. גם בסיטואציה כזו וככל שתקדימו כך ייטב לכם ולבן זוגכם.
כאשר המערכת הזוגית רופפת, ואין תחושה של תמיכה הדדית בין בני הזוג, אין שיתוף הדדי במה שקורה לכל אחד בנפרד ולתחושות הפנימיות של בן הזוג השני, עלול להיווצר מצב שבו בני זוג שאחד מהם במשבר, לא יהיו שותפים אמיתיים למשימה המשותפת של ההתמודדות עם המשבר שנוצר. במצב זה, לא יהיה שינוי בדפוס ההתנהגות של בן הזוג שאינו במשבר, הוא לא יצליח לגייס את עצמו למשימת הטיפול במשבר ובן הזוג הפגוע יאלץ להתמודד לבדו עם המשבר רגשית ואולי אף פיסית. מצב כגון זה עלול לפורר לגמרי את הקשר ואת הזוגיות ובמקרים כאלו כנראה שגם טיפול זוגי לא יסייע להחזיר את המצב לקדמותו.
.
זוגיות המתפקדת היטב מתבטאת בין השאר ביכולת בני הזוג לשנות דפוסי התנהגות בהתאם לשינויים הנדרשים במהלך החיים ובהתאם לצורכי בן הזוג השני. היכולת להסתגל ולהתגמש הינה יכולת הנדרשת מבני זוג המצויים במערכת זוגית המתפקדת היטב. במקרים רבים אחד מבני המשפחה לוקח חלק גדול יותר בנטל מאשר בן הזוג הפגוע אשר מתפקד פחות טוב. אולם למרות זאת בזוגיות טובה ובריאה הרגשתו תהיה תחושת לכידות ולא של ניצול. לעומת זאת אצל זוגות בהם אין שותפות רגשית אלא נתק רגשי עלולה להיווצר התנתקות רגשית שעלולה לגרום לכעסים ולהתרחקות.
בכל מקרה של משבר חשוב ששני בני הזוג ידעו שפנייה לעזרה איננה מותרות אלא במקרים רבים היא האמצעי העיקרי שיצליח להחזיר את החיים למסלול יציב. לכן כשאתם מזהים משבר והתרופפות בקשר אל תהססו ותפנו אם לטיפול זוגי ואם לטיפול אינדיבידואלי בהתאם לצורך שעלה.